Door omstandigheden ging de Koffiefilter van gisterochtend niet door (volgende week wel!).  Maar daardoor had ik wel even de tijd om m’n eigen gedachten te filteren. Bijna een jaar lang ben ik nu aan het freelancen en zo ben onder andere anders gaan nadenken over de waarde van tijd. Ik heb vijf van m’n inzichten voor je op papier gezet.

 

 

1 Vertel je verhaal
Je kiest om te gaan freelancen wat je de mogelijkheid geeft om zelf te bepalen wat voor werk je wilt doen en ook voor wie. Dit zijn vaak nogal wat ideeën en wensen die constant door je gedachten gaan en het is lastig om hier structuur in te aan te brengen. Mijn tip: vertel tegen iedereen die je tegenkomt je ideeën, wat je wilt en wat je hiervoor nog nodig hebt. Dat is spannend, je weet het zelf ook nog niet zo goed maar durf! Je weet namelijk nooit waar je verhaal terecht komt en wie jou kan helpen.

 2. Werk je plannen uit
Ik koos er zelf voor om bij Coopr weg te gaan om te ontdekken wat ik op het gebied van communicatie, lesgeven of iets onbekends nog meer in me had. Een keuze waar velen op reageerden met ‘Waarom zeg je in deze tijd je zekerheid op?’ Deze ‘zekerheid’ heb ik nu in eigen hand en dat bevalt me goed. Daarom gaf ik mezelf eind 2012 een nieuw jaarcontract en ben ik in december een week op een woonboot gaan zitten om te bedenken wat ik in 2013 wil doen.
In een paar slides heb ik onderstaande vragen beantwoord.
–       Wat voor werk wil ik doen?
–       Voor wat voor klanten wil ik werken?
–       Wat wil ik leren?
–       Wie kan me daarbij helpen?
–       Wat wil ik verdienen?
Dit geeft me nu een kader om het te realiseren en de ruimte om te ontdekken wat er nog meer kan.

 3. Tijd is kostbaar
Even een oriënterend gesprek over wat je misschien voor een bedrijf kunt betekenen. Je hebt als ondernemer alle tijd, toch? Juist nu als freelancer merk ik dat tijd m’n kostbaarste bezit is. Een kop koffie is leuk maar ook weer 1,5 uur tijd die je aan werk had kunnen besteden. Lees het artikel over de waarde van tijd van een ondernemer dat Boris Veldhuijzen van Zanten op ikstart100.nl deelde.  Maak keuzes. Ik probeer m’n afspraken nu het meest aan het begin of einde van de dag te plannen om tussendoor aan een stuk door te kunnen werken. Maar negeer die gesprekken natuurlijk niet allemaal, want ook daarvan weet je nooit van wat het je kan opleveren.

4. De Koffiefilter
Op m’n website lees je over m’n werk, schrijven voor 7Days maar ook over de zoektocht naar Klein Geluk, hout en eenvoud en sinds vorige week de Koffiefilter. Het is mijn persoonlijke website waar ik aan jou mijn verhaal vertel.

De Koffiefilter is elke week een nieuw gesprek met iemand over ondernemen, PR, creativiteit of iets anders wat er speelt. Elke week iemand anders omdat ik geloof dat iedereen een verhaal heeft en ik graag hoor waar iemand mee bezig is. Na afloop beschrijf ik de kernpunten van het gesprek in een blog voor iedereen die het wil lezen. Op deze manier hoop ik van mensen te mogen leren en elkaar beter te leren kennen dan alleen linken via LinkedIn.

5. Werkplek zonder huur
Af en toe een dag thuiswerken is fijn. Maar ik werk toch het liefst met mensen en wat rumoer om me heen. Hiervoor heb ik een werkplek bij bureau YoungWorks. Zij bieden freelancers een bureau, internet, lunch en koffie in ruil voor 8 uur advies in de maand aan hen. Ik spreek hierdoor met andere freelancers over klussen, omzetbelasting en opstellen van facturen. En het is leuk om een bedrijf van zo dicht mee te mogen maken zonder dat je er zelf werknemer bent.

Een eerste vijftal inzichten van een startende ondernemer. Er volgen er de komende maanden vast meer. Heb je een tip of een inzicht waar we allemaal van kunnen leren? Deel het hieronder of mail me op contact@marielouisevandorp.nl.