de Koffiefilter #11 werd deze week ingeruild voor een bierviltje. Met Onno Sinninghe Damste, mede-initiatiefnemer van Het Positief Collectief, sprak ik over werken vanuit je eigen kracht en dat geld niet onze belangrijkste beloning is. ‘Ik word liever uitbetaald in vreugde.’

Het Positief Collectief
Je bent bijna afgestudeerd. En wat ga je dan doen? Een vraag die ik bij veel studenten hoor opborrelen als het einde van de studie in zicht komt. In de laatste maand van zijn studie volgde Onno een seminar van Allard de Ranitz over Generation Next. Geïnspireerd door het idee om te mogen werken vanuit je eigen kracht, gaf dat hem samen met Floor Dijxhoorn de energie om iets op te richten waarbij ze mensen op één dag bij elkaar brengen met als doel: elkaar inspireren. En zo ontstond maart 2012 Het Positief Collectief. Op dit moment organiseren ze twee soorten evenementen voor generatie Y. 1. Het verhaal uit eigen vijver; mensen vertellen over hun werk of project en waar zij door geïnspireerd raken om daarmee anderen te inspireren. 2. De kracht van inspiratie; op 11 april spreekt onderneemster Clara den Boer over ondernemend geluk en het belang van een gelukkige werk- en leefomgeving. ‘Ons doel is om in de toekomst elke maand een inspirerend event neer te zetten waarbij afstudeerders en starters elkaar inspireren. Hiervoor willen we ieder zijn kracht gebruiken en is elk verhaal welkom. Zelf kan ik mijn kracht inzetten in het gastheerschap en de organisatie van deze evenementen.’

Maar hoe verdien je dan geld?
Het Positief Collectief en de Koffiefilter zijn allebei ontstaan vanuit enthousiasme en de vrijheid dat je kunt ontdekken wat je wilt. Je hoeft alleen verantwoording aan jezelf af te leggen. Maak je je wel eens zorgen dat je er nu (nog) geen geld mee verdient? ‘Soms denk ik daar wel over na. Het is relaxed om geld te verdienen maar niet hoognodig. Ik werk 2,5 dag in de salade bar waar ik voldoende mee verdien om m’n vaste lasten te betalen. Als ik soms hoor wat vrienden met een vaste baan verdienen, dan is dat wel gek. Maar ik ben vrij om te doen wat ik leuk vind en dat verder te ontdekken. Die vrijheid en vreugde hebben voor mij een hogere waarde dan geld. Er zijn wel eens mensen die zeggen: Wat een leuk initiatief maar wanneer ga je op zoek naar een baan? Dat is niet wat ik nu wil. Ik wil ontdekken waar Het Positief Collectief heen kan groeien. Nu heb ik de tijd om elk idee dat in me opkomt uit te voeren, ik heb nog geen hypotheek of andere hoge lasten.’ Zo is Onno de Binnenste buiten boxer gestart en wil hij in november met zes vrienden meedoen aan de race naar Dakar. ‘Ik kom er nu achter dat je studie meer een middel is en geen doel. Je hebt in deze periode de vrijheid om te ontdekken wat er allemaal is. Als student kom je namelijk bij elk bedrijf binnen. Achteraf gezien had ik hier meer gebruik van willen maken.’ Een doel voor ons allebei is om het netwerk dat je met je initiatieven opbouwt goed bij te houden en deze mensen niet alleen aan je Facebook-pagina maar aan je eigen website of platform te binden. Een gave uitdaging!

Op donderdag 11 april is een volgend evenement van Het Positief Collectief. Meld je hier aan voor De kracht van inspiratie met Clara den Boer.

De Koffiefilter
Met een persoonlijke koffiefilter nodigt Marie Louise voor elke donderdag iemand uit om met een kop koffie samen van gedachten te filteren. Na afloop lees je op dekoffiefilter.nl over de opvallende, leuke of leerzame punten uit het gesprek en zo staan er eind dit jaar 52 koffiefilters vol inspiratie, ontdekkingen en energie online.

Ben je nieuwsgierig, wil je iemand aanraden of zelf meedoen? Mail naar contact@marielouisevandorp.nl.