De Koffiefilter: elke donderdag een nieuw gesprek over ondernemen, PR, creatie of… Deze keer met Frank Meeuwsen, o.a. digitaal strateeg, schrijver van Bloghelden, oprichter van lifehacking.nl en docent aan de Hogeschool Utrecht. Met een kop koffie spraken we over het evenwicht tussen eigen projecten en opdrachtgevers en nieuwsgierigheid van studenten. ‘Elke dag bloggen, leert me creatiever na te denken en anders te kijken naar de dingen die ik zie, lees of hoor. Ik train mijn nieuwsgierigheid.’

Eigen projecten of opdrachtgevers
Strateeg, docent, blogger, vader en nog veel meer, Frank, je doet een hele hoop. Kun je doorslaan in al je eigen projecten? ‘Ja dat kan zeker. Ik heb een lang lijstje met eigen projecten. Het is voor mij altijd de kunst om in evenwicht te houden tussen wat ik doe voor mezelf en wat voor een opdrachtgever. Ik blog fanatiek, al jaren, en sinds een maand ben ik er weer mee begonnen om elke dag iets te bloggen. Ik schrijf nu elke dag een stuk over iets dat ik leuk vind. Vroeger kon ik nog wel eens zenuwachtig worden van het idee dat ik geen onderwerp wist. Nu weet ik dat er altijd wel een onderwerp is.  Als ik het dicht bij mezelf hou, merk ik dat ik ook meer lezers bereik. Daarnaast vind ik het altijd leuk om andere projecten te starten zoals nu het ebook lifehacking met evernote. Maar hoe ik de balans tussen eigen projecten en opdrachtgevers houd, vind ik lastig. Hoe doe jij dat elke week met je eigen project de Koffiefilter?’ Mijn antwoord: ‘Ik behandel mijn eigen projecten alsof het opdrachtgevers zijn. Met het uitnodigen van een nieuwe Koffiefilter, het gesprek en een blog tikken, ben ik ongeveer een halve dag in de week bezig. Ik plan deze tijd elke week in en zo bouw ik structuur, weet ik hoeveel tijd ik wil investeren en wanneer ik doorsla.’ De tip voor ons allebei en misschien ook voor jou: behandel je eigen projecten alsof het opdrachtgevers zijn.

Gezonde dosis nieuwsgierigheid

En als je allebei docent bent, dan kunnen we het onderwerp ‘de student’ niet overslaan. Het belangrijkste dat we onze communicatiestudenten willen meegeven is: ontwikkel een bepaalde mate (veel!) van nieuwsgierigheid, naar alles. Niet alleen naar voor je vakgebied maar juist ook voor je omgeving. Dan creëer je een voorsprong op de rest. ‘Ik doe dit door m’n studenten andere dingen te laten zien dan in het boek staat. Ik wil ze triggeren en doe dat bijvoorbeeld met TEDtalks zoals: hoe grote leiders tot actie inspireren van Simon Sinek. Een ander kanaal en een ander verhaal.’

De Koffiefilter
Met een persoonlijke koffiefilter nodigt Marie Louise voor elke donderdag iemand uit om samen gedachten te filteren. Na afloop lees je op marielouisevandorp.nl over de opvallende, leuke of leerzame punten uit het gesprek. Wil je iemand aanraden voor de Koffiefilter? Mail naar contact@marielouisevandorp.nl.