De Koffiefilter: elke donderdag een nieuw gesprek over ondernemen, PR, creatie of iets anders. Vanochtend dronk ik koffie met George van Ramshorst. Sinds vorig jaar is hij met pensioen en nu volledig vrij in wat hij doet. We spraken over het gevoel van vrijheid en de kunst om vrijheid in je werk te ervaren. ‘Ik doe nu iedere dag bewust wat leuks. Om te beseffen dat je die keuzevrijheid hebt.’

Vrijheid is een luxe
Twee verschillende generaties. George zijn werkperiode in de financiële wereld zit er op en ik ben een aantal jaar over de drempel van het begin heen. Na Your Lab afgelopen twee weken denk ik nu na over hoe ik m’n werktijd zo kan indelen om meer uit m’n creativiteit en vrijheid te halen. Minder uren achter de computer en meer naar buiten? Ik weet het nog niet. George is met de komst van zijn pensioen volledig vrij en nergens meer aan gecommitteerd. ‘Ik kan elke dag doen wat ik wil. Een boek lezen, rond fietsen, koffie drinken, van alles waar ik tijdens mijn werk wel eens naar verlangde. Ik voel de vrijheid en besef me nu wat voor luxe dat is. Ik maak daarom ook elke dag bewust de keuze om iets leuks te doen. Ik verwonder me en voel me toerist in eigen stad.’ Met groot plezier heeft George altijd gewerkt. Hij vond door werk te doen waar hij zin in had en met eigen verantwoordelijkheden ook op dit gebied het gevoel van vrijheid. ‘Ook in loondienst zit dus vrijheid en dat kun je zelf opzoeken of als werkgever voor je omgeving faciliteren. Door een omgeving te scheppen waarin jongeren vrijheid voelen en ervaren kan creativiteit zich ontpoppen. En mensen die creatief zijn helpen de maatschappij vooruit.’

Vrijheid is een breed begrip en daar geeft ieder op een eigen manier invulling aan. De veranderingen in de arbeidsmarkt, minder vaste contracten en meer zzp-ers, dragen bij aan het bevorderen van vrijheid. Ik haal het gevoel van vrijheid o.a. uit mijn Koffiefilter project. Ik mag het zo invullen hoe en wanneer ik wil. ‘Jij hebt als freelancer het gevoel van vrijheid nog meer in eigen hand. Deze vrijheid moet je koesteren. Zorg er daarnaast ook voor dat je niet alles alleen doet. Zoek projecten waar je kunt samenwerken en kunt leren van de ervaring van anderen. Dit helpt je om je kennis, expertise en daarmee je vrijheid te vergroten.’

De Koffiefilter 
Met een persoonlijke koffiefilter nodigt Marie Louise voor elke donderdag iemand uit om samen gedachten te filteren. Na afloop lees je op marielouisevandorp.nl over de opvallende, leuke of leerzame punten uit het gesprek. Wil je iemand aanraden of zelf meedoen? Mail naar contact@marielouisevandorp.nl.