Alle tienermeisje in Tokyo knippen hun haar in een pony. Hoe ziet het leven van een tiener in Tokyo eruit? Hieronder een impressie van wat ik in tien dagen in Tokyo ben tegen gekomen. 

Sociale media gebruik in Japan

Japanners zijn verslaafd aan hun telefoon. Jong en oud, allemaal kijken ze als het even kan naar het kleine scherm. In de metro kijken ze niet op of om als ze moeten uitstappen, het scherm is het belangrijkst. Ook tieners gebruiken hun telefoon veel. Na wat rondvragen zijn de top drie gebruikte sociaal mediakanalen: Line (bij ons Whatsapp) Facebook en Twitter. Wisselend noemen ze ook Instagram.

Paraderende tieners
Zondagmorgen namen we de metro naar Harajuku en gaven ons over aan de bekende drukke winkelstraat waar alle jongeren paraderen in nieuwe outfits en zich vol eten aan ijs, suikerspinnen en crêpes. Het valt op dat vriendengroepen zich vaak hetzelfde kleden. Hetzelfde schooluniform met opvallende toevoegingen, dezelfde haarbanden, schoenen en rokjes. 

  

Reizende tieners

Shinjuku is de wijk waar alle neonlichten je vrolijk toeschreeuwen. Het is ook de plek waar veel toeristen samenkomen. Zo trof ik in een speelhal een groep meisjes aan die eindeloos rond een fotohokje stonden om samen verkleed als hun idool op de foto te mogen. Met mega grote koffers en opgedoft trotseerden ze daarna de straaten van Tokyo:

  

Verslaafde tieners

Van Akihabara, de wijk van speelautomaten, anime en veel manga, raakte ik echt verward. De straten staan vol met gamehallen van acht verdiepingen hoog, gevuld met kermisachtige grijpmachines, computer- en dansspelletjes. Op de eerste verdieping konden we toekijken hoe deze jongen zichzelf en al zijn geld verloor aan het grijpen naar een handdoek met mangafiguren. Natuurlijk lukte het steeds niet doordat de grijphanden van de machines te slap zijn. Bij elke ronde dat het misging, kreeg hij dezelfde kleine poster van de mangafiguren als troostprijs. Lijkbleek en zichtbaar gespannen had hij na talloze rondes zijn handdoek te pakken. Ik volgde hem naar een volgende machine met een nieuwe missie: een geel kussen met mangafiguren. Ik vroeg hem wat hij thuis met zijn vangst ging doen. ‘Ophangen en neerzetten op mijn kamer’, zei hij. ‘Eens in de paar weken kom ik hier om al mijn gespaarde geld uit te geven en zoveel mogelijk te winnen.’ 

  

Op de tweede verdiepingen raakte ik nog meer ontwricht. In donkere ruimtes stonden rijen met tientallen speelautomaten. Van iedere automaat stond het geluid op volume honderd. Om je te kunnen afsluiten draag je oordoppen met eigen muziek of geluid van het spel. Deze jongeren gingen op in een wereld die volledig onbekend voor mij was. Bekijk hier het filmpje dat ik maakte in de arcade hall: 

Healing tieners 

Op de vierde verdieping van een gebouw gaan we een kattencafé binnen. In dit café komen tieners samen die even willen bijkomen van de drukte van de stad, ook wel healing zoals ze zelf zeggen. Niet alleen vriendinnengroepen komen hier samen om koffie te drinken en katten te aaien, ook voor een eerste date is het een geschikte plek.

  

Tiener fans

Op een straathoek in Harajuku staat een boyband te zingen. Voor hen verzamelt zich een groep meezingende meisjes. Ze volgen het optreden meer via het scherm van hun telefoon dan echt naar de jongens te kijken. 

  

Selfie tieners 

Er gaat geen momorabelmoment met je vrienden voorbij zonder een selfie:

  
 
   

Zingende tieners

Op een doordeweekse middag liepen we de Record Tower in Shibuya binnen. Acht verdiepingen vol met alle soorten muziek. Het langst hebben we ons vermaakt op de afdeling J-pop, Japanse pop waar we onderandere naar deze tieners hebben geluisterd: Berry Goodman.

  

  

Japan in beeld

Natuur, design, architectuur, keramiek, gadgets, straten, mensen en toeristen, ik fotografeer het allemaal. Er volgt snel een nieuw verhaal.

Volg onze zeven weken in Japan in beeld ook via Instagram/marielouisevd

Lees ook: van hier tot Tokyo